Kontakt

Nie znalazłeś szukanego produktu?
Skontaktuj się z nami:
(+48) 61 656 95 60amplant@amplant.plCzynne:Pon.-Pt.: 08:00 - 16:00

Na skróty

akcesoria ogrodnicze aloes aster (aster) azalea japonica basen begonia(begonia) berberys (berberis) bluszcz (hedera) budleja (buddleja) cebulki chloroza choina (tsuga) cyprysik (chamaecyparis) dereń (cornus) dezynfekcja donica drobiazgi forsycja (forsythia) funkia (hosta) glony gryzonie hiacynt hortensja (hydrangea) hydrożel iglaki irys (kosaciec) jałowiec (juniperus) jeżówka(echinacea) karczowniki kleszcze klon (acer) komary kompostownik kosaćce (irysy) kosiarka żyłkowa kosodrzewina (pinus mugo) koty krety krokus (szafran) krzewuszka (weigela) kłącza lampa oliwna lilia (lilium) liliowiec (hemerocallis) mak (papaver) meszki mieczyk (gladiolus) mini szklarnia miniszklarnia mosiądz mosiężny mrówki mszyce muchy narcyz nawadnianie nornice nożyce do trawy obornik obornik bydlęcy ogród ekologiczny ogród ozdobny orlik (aquilegia) owady pęcherznica (physocarpus) pęcherznica(physocarpus) peonia (paeonia) perukowiec (cotinus) piec ogrodowy pięciornik (pontentilla) pięknotka (callicarpa) pieris (pieris) pistolety pnącze podkładka psy rozchodnik (sedum) runianka (pachysandra) sad serduszka (dicentra) siewnik śnieguliczka (symphoricarpios) sosna spinki środki ochrony roślin świdośliwa (amelanchier) świece szafirek szkodniki taczka taśma samozaciskowa tawlina (sorbaria) tawulec (stephanandra) tawuła (spiraea) tawułka (astilbe) trójnik trzmielina (euonymus) tulipan tunel foliowy wąż ogrodowy wierzba (salix) zapinki żel zraszacze żylistek (deutzia) żywotnik (thuja) łącznik

Aminokwasy i ich funkcje

Co to są aminokwasy?

Aminokwasy są związkami organicznymi, bardzo dobrze rozpuszczającymi się w wodzie. Cząsteczka aminokwasu zawiera zawsze co najmniej jedną grupę aminową -NH2 oraz karboksylową -COOH.
Aminokwasy biorą udział w biosyntezie wielu związków w komórkach zwierząt i roślin.
 
Funkcje aminokwasów


Aminokwasy                                     Funkcje
ALANINA
Przy współudziale cytokininy wpływają na „dominację wierzchołkową”,
prekursor aromatów w owocach, udział w tworzeniu chlorofilu,
podwyższają odporność na stres.
GLICYNA Przy współudziale cytokininy wpływają na „dominację wierzchołkową”,
prekursor aromatów w owocach, udział w tworzeniu chlorofilu,
podwyższają odporność na stres.
SERYNA
Przy współudziale cytokininy wpływają na „dominację wierzchołkową”,
prekursor aromatów w owocach, udział w tworzeniu chlorofilu,
podwyższają odporność na stres.
WALINA Przy współudziale cytokininy wpływają na „dominację wierzchołkową”,
prekursor aromatów w owocach, udział w tworzeniu chlorofilu,
podwyższają odporność na stres.
ARGININA
Wpływa na wzrost korzeni i syntezę chlorofilu.
KWAS ASPARGINOWY
Magazynowanie i transport związków azotu.
CYSTEINA Magazynowanie i transport związków azotu.
KWAS GLUTAMINOWY
Inicjuje wzrost merystemów i młodych tkanek, syntezę chlorofilu
i tempo fotosyntezy, indukuje odporność na stres.
HISTYDYNA Kluczowy aminokwas centrów aktywnych wielu enzymów.
HYDROKYPROLINA Wspiera tolerancję na różnego rodzaju stres, szczególnie
stres osmotyczny, podobna do proliny.
IZOLEUCYNA Aminokwasy występujące w każdym białku, egzogenne.
LEUCYNA Aminokwasy występujące w każdym białku, egzogenne.
LIZYNA Redukuje wzrost wierzchołkowy, redukuje indukcję kwiatów.
METIONINA Prekursor etylenu (naturalnego hormonu regeneracji i
dojrzewanie owoców).
FENYLOALANINA Pośredniczy w powstawaniu złożonych substancji niezbędnych
przy wykształcaniu się owoców jak również w mechanizmach
obrony przed bakteriami i grzybami (antocyjany, kumaryna itd.).
TYROZYNA Pośredniczy w powstawaniu złożonych substancji niezbędnych
przy wykształcaniu się owoców jak również w mechanizmach
obrony przed bakteriami i grzybami (antocyjany, kumaryna itd.).
PROLINA Reguluje procesy osmozy, chroni przed stresem termicznym i wodnym.
TREONINA Antyoksydant.
TRYPTOFAN Prekursor kwasu indolilooctowego (IAA), najistotniejszej naturalnej
auksyny.